Uygulamayı yükle
Uygulama iOS'a nasıl yüklenir

Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.

Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.

• İnstagram sayfamızı takip etmeyi unutmayınız: @mersinpetshopcom

Vet Bilgi! Kedilerde Aşı Takvimi: Hangi Aşı Ne Zaman Yapılmalı?

AryaPETAryaPET is verified member.

Yönetici
Administrator
Beslediği Pet
  1. Kuş
Pet İsmi
Filo Irkı

🐈 Kedilerde Aşı Takvimi: Hangi Aşı Ne Zaman Yapılmalı?​

Selam kedi severler ben AryaPET
Forumda bu konuyu sık sık görüyorum: “Kedime hangi aşıları yaptırmam gerekiyor, ne zaman başlamalıyım?” Özellikle ilk kez kedi sahiplenenler için bu konu biraz karışık görünebiliyor. Aslında kedilerin aşı takvimi oldukça düzenli ilerliyor, sadece zamanlamaya dikkat etmek gerekiyor.

Yavru Kedilerde Aşı Başlangıcı (6–8 Haftalık Dönem)​

Kediler genellikle 6 ila 8 haftalıkken ilk aşılarına başlar. Bu dönemde anne sütünden gelen bağışıklık azalmaya başladığı için dış etkenlere karşı koruma sağlamak gerekir.
İlk yapılan aşı genellikle karma aşı (FVRCP) olur. Bu aşı, üç farklı hastalığa karşı koruma sağlar:

• Feline Viral Rinotrakeit (üst solunum yolu enfeksiyonu)
  • Calicivirus
  • Panleukopeni

Bu aşı 3–4 hafta arayla tekrarlanır, yani toplamda iki ya da üç doz yapılır.

🏥 Kuduz Aşısı (12. Hafta ve Sonrası)​

Karma aşı serisi tamamlandıktan sonra sıra kuduz aşısına gelir. Genellikle 12 haftalık civarında yapılır. Kuduz aşısı, hem kedinizin hem de sizin sağlığınız açısından en önemli aşılardan biridir ve yasal zorunluluğu da vardır.
Kuduz aşısı genellikle yılda bir kez tekrarlanır.

Parazit Aşıları ve Ek Koruyucu Uygulamalar​

Aşılarla birlikte, iç ve dış parazit uygulamaları da düzenli olarak yapılmalıdır.

• İç parazit: 2 ayda bir (özellikle yavrularda daha sık)
  • Dış parazit: 1–2 ayda bir (damla veya sprey şeklinde)

Bazı veteriner hekimler ayrıca lösemi (FeLV) veya mikroçip uygulamasını da önerir. Bu kedinin yaşam tarzına (ev kedisi – sokakla teması olan kedi) göre değişebilir.

Yetişkin Kedilerde Aşı Tekrarları​

Kediniz büyüdükten sonra da aşılar bitmiyor :)
Her yıl karma + kuduz aşısı tekrarlanmalıdır. Bu hem bağışıklığın güçlü kalmasını sağlar hem de olası bulaşıcı hastalık risklerini minimuma indirir.

Yıllık kontrollerde veterineriniz, kedinizin sağlık durumuna göre bazı aşıları iki yılda bir de önerebilir.

🏥 Forumdan Küçük Bir Not​

Benim kedim “Mırmır”, ilk aşılarını 7 haftalıkken olmuştu. İlk başta korktum ama sonrasında enerjisi yerine geldi. Özellikle karma aşı sonrası biraz halsizlik olabiliyor, bu normal bir durum. Ancak uzun süren iştahsızlık ya da şişlik olursa mutlaka veterinerinize danışın.

Sonuç olarak:
Kedinizin aşı takvimine sadık kalmak, onun uzun ve sağlıklı bir ömür sürmesi için en önemli adımlardan biridir. Düzenli kontroller, doğru beslenme ve sevgi dolu bir ortamla birlikte kedinizin bağışıklığı güçlü kalır.

📌 Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için veteriner hekiminize danışınız.

Son düzenleme:

Konuyu görüntüleyenler

Geri