Uygulamayı yükle
Uygulama iOS'a nasıl yüklenir

Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.

Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.

• İnstagram sayfamızı takip etmeyi unutmayınız: @mersinpetshopcom

Vet Bilgi! Kedilerde Yıllık Kontrol ve Koruyucu Sağlık Uygulamaları

AryaPETAryaPET is verified member.

Yönetici
Administrator
Beslediği Pet
  1. Kuş
Pet İsmi
Filo Irkı

Kedilerde Yıllık Kontrol ve Koruyucu Sağlık Uygulamaları​

Selam kedi dostları! :love:
Kediniz dışarı çıkmıyor diye “nasıl olsa hasta olmaz” diye düşünenlerden misiniz?
Aslında en sakin ev kedisinin bile düzenli yıllık kontrol ve koruyucu sağlık uygulamalarına ihtiyacı var.
Çünkü bazı hastalıklar belirti göstermeden ilerleyebiliyor ve erken fark edilirse tedavi çok daha kolay oluyor.

Bu yazıda, veteriner hekimlerin önerdiği şekilde kedilerde yıllık sağlık kontrollerinde neler yapılmalı, hangi aşılar ve uygulamalar tekrarlanmalı, detaylıca konuşalım.

👨‍⚕️ 1. Yıllık Genel Sağlık Muayenesi​

Kedilerde yılda en az bir kez tam fizik muayene önerilir.
Veteriner bu kontrolde şunlara bakar:

• Kalp ve solunum sesleri
  • Diş ve diş eti durumu
  • Tüy ve deri kontrolü
  • Göz, kulak, burun muayenesi
  • Karın içi organların elle değerlendirilmesi

Yaşına göre bazen kan tahlili veya idrar testi de yapılır. Özellikle 7 yaş üzeri kedilerde, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının düzenli kontrolü çok önemlidir.

Forum notu: Benim kedim Pofuduk 8 yaşında, geçen yıl yapılan kan testinde erken böbrek problemi fark edildi, şimdi kontrol altında. Erken teşhis hayat kurtarıyor!

2. Aşıların Yıllık Tekrarı​

Koruyucu sağlık uygulamalarının en temel kısmı, aşıların düzenli tekrarıdır.

Her yıl yapılması önerilen aşılar:

• Karma aşı (FVRCP): Solunum yolu enfeksiyonlarına ve panleukopeniye karşı koruma sağlar.
  • Kuduz aşısı: Yasal olarak zorunludur ve halk sağlığı açısından da önemlidir.
  • Kediniz dışarı çıkıyorsa veya diğer kedilerle teması varsa, lösemi (FeLV) aşısı da yaptırılabilir.

Veterinerin önerisine göre bazı aşılar iki yılda bir tekrarlanabilir, ancak genel olarak yıllık takvim en güvenlisidir.

3. İç ve Dış Parazit Uygulamaları​

Aşılar kadar önemli bir diğer rutin uygulama da parazit korumasıdır.

• İç parazit: 3 ayda bir (yılda 4 kez)
  • Dış parazit: 1–2 ayda bir (damla veya sprey formunda)

Parazit uygulamaları hem kedinizi hem de evi korur.
Ev kedileri bile pire veya kene yumurtalarını ayakkabılarla taşıyabilir, bu yüzden “evdeyken gerek yok” düşüncesi yanlıştır.

4. Beslenme ve Ağırlık Takibi​

Yıllık kontrollerde ideal vücut ağırlığı da ölçülür.
Kısırlaştırılmış veya yaşlı kedilerde kilo alımı sık görülür.
Veteriner, bu dönemde özel diyet mama önerisi yapabilir.
Unutmayın, fazla kilo kedilerde diyabet, kalp ve eklem problemlerine yol açabilir.

5. Ağız ve Diş Sağlığı Kontrolü​

Birçok kedi sahibi bu kısmı atlar ama kedilerde diş taşı ve diş eti hastalıkları oldukça yaygındır.
Yılda bir kez diş kontrolü yaptırmak, gerekirse profesyonel diş temizliği yaptırmak uzun vadede ciddi enfeksiyonların önüne geçer.

Forumdan Küçük Bir Not​

Ben her yıl kedimin aşı zamanı geldiğinde not alıyorum.
Veterinerde aşı, parazit uygulaması ve genel kontrolü aynı gün yaptırıyorum, hem zaman hem stres açısından çok daha kolay oluyor.
Kedim artık taşıyıcı kutuyu görünce bile paniklemiyor çünkü sürecin kısa sürdüğünü biliyor .

Sonuç olarak:
Kedilerde yıllık kontrol, sadece hasta olduklarında değil, sağlıklıyken de yapılması gereken bir rutindir.
Düzenli muayene, aşı ve parazit uygulamalarıyla kedinizin ömrü uzar, yaşam kalitesi artar.

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için veteriner hekiminize danışınız.

Konuyu görüntüleyenler

Geri