Kedilerde İç ve Dış Parazit Uygulamaları Ne Zaman Yapılır?
Merhaba sevgili kedi dostları!
Forumda en çok konuşulan konulardan biri de bu: “Kedime iç-dış parazit ne zaman yapmalıyım?”
Bu uygulamalar genelde gözle görünmeyen tehlikelere karşı yapıldığından, bazen önemsenmeyebiliyor. Ama aslında kedinin hem sağlığı hem de evde yaşayan insanlar açısından çok kritik bir konu.
İç Parazit Nedir ve Ne Zaman Yapılır?
İç parazitler, kedinin bağırsak, mide veya karaciğer gibi iç organlarında yaşayan kurtlar ya da protozoonlardır.
En sık rastlananlar: tenya, kıl kurdu, askarit ve koksidya türleridir.
- Yavru kedilerde: 2 haftalıktan itibaren başlanabilir.
- 6 aya kadar: Her ayda bir iç parazit uygulaması yapılması önerilir.
- Yetişkin kedilerde: Genellikle 3 ayda bir (yılda 4 kez) düzenli yapılmalıdır.
İç parazit ilaçları tablet, macun veya damla formunda olabilir. Hangi formun uygun olduğuna veteriner hekim karar vermelidir.
Belirti olarak: Karında şişlik, kilo kaybı, ishal, tüylerde matlaşma gibi durumlar gözlemlenebilir.
Dış Parazit Nedir ve Ne Zaman Yapılır?
Dış parazitler, kedinin derisi ve tüyleri üzerinde yaşayan pire, kene, bit veya akar gibi canlılardır.
Kediler, özellikle dışarı çıkan ya da balkonda vakit geçiren kedilerse, bu parazitleri kolayca kapabilir.
- Yavru kedilerde: Genellikle 8 haftalıktan itibaren dış parazit damlası uygulanabilir.
- Yetişkin kedilerde: 1–2 ayda bir düzenli olarak yapılmalıdır.
- Dışarı çıkan kedilerde: Her 4 haftada bir uygulama önerilir.
Dış parazitler sadece kaşıntı yapmaz; bazıları kan emerek kansızlığa, hatta alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca pireler tenya larvalarını taşıyabilir, bu da iç parazit riskini artırır.
Uygulama Nasıl Yapılır?
Genelde dış parazit damlaları ense köküne uygulanır — yani kedinin ulaşamayacağı bir noktaya.
İç parazit ilaçları ise ağız yoluyla verilir.
Kediniz ilaç yutmayı sevmiyorsa, veterinerin vereceği tablet saklama ödülleri işinizi kolaylaştırabilir
Forumdan küçük bir tavsiye: Ben kendi kedimde her ayın ilk haftasını “parazit haftası” olarak belirledim. Takip etmek çok daha kolay oluyor.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Parazit ilacı seçimini mutlaka veteriner önerisine göre yapın. İnsan ya da köpek için olan ürünler kedilerde toksik etki yaratabilir.
- Yeni sahiplendiğiniz kedide ilk uygulamayı mutlaka veteriner kontrolü sonrası yapın.
- Birden fazla kedi varsa, hepsine aynı anda uygulama yapılması gerekir; aksi halde parazitler diğerine geçebilir.
Forum Notu
Benim kedim Duman, ilk dış parazit damlasından sonra biraz kaşındı, panik oldum. Meğer normalmiş, birkaç saat içinde geçti.
Ama kızarıklık ya da uzun süren rahatsızlık olursa mutlaka veterinerle iletişime geçin.
Sonuç olarak:
Düzenli iç ve dış parazit uygulamaları, kedinizin sağlığını korumanın en temel adımlarındandır.
Temiz, parazitsiz bir kedi demek; huzurlu, sağlıklı bir ev demektir.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için veteriner hekiminize danışınız.